Zorg die niet onder het eigen risico valt

eigen risico zorg

Het is voor veel verzekerden onduidelijk welke zorg wel en niet onder het eigen risico valt. Het eigen risico word in 2016 weer met €10 verhoogd en komt daarmee op €385. Het eigen risico word pas verbruikt wanneer je zorg nodig hebt, maar welke zorg is dat precies?.

Wat wel word vergoed uit de basisverzekering

Allereerste: het bezoek aan de huisarts dat word uit uw basisverzekering vergoed. De verloskundige zorg en kraamzorg komen ook uit de basisverzekering. Heeft u krukken of een rolstoel nodig ook dit valt daaronder. Het onderzoek voor borstkanker en baarmoederhalskanker onderzoek deze worden ook uit de basisverzekering vergoed. De griepprik en zorg voor minderjarigen zijn ook verzekerd.

Wat word niet vergoed en daarvoor geldt een eigen risico

Bent u aanvullend verzekerd zoals voor fysiotherapie of tandartskosten? de behandelingen hiervoor vallen ook niet onder het eigen risico. De zorg waarvoor u wel een eigen risico dient te betalen is:

  • ziekenhuisopnames
  • ambulancevervoer
  • bloed prikken
  • medicijnen
  • operatie’s
  • fysiotherapie (of uit aanvullende verzekering)

Wanneer uw zorg dus wel onder het eigen risico valt dan brengt de zorgverzekeraar u dit apart in rekening, u ontvangt dan een nota met een overzicht van de gemaakte kosten. Het kan ook zo zijn dat u uw eigen risico gespreid betaalt, dan verrekent de zorgverzekeraar dit weer met dat bedrag.

Weinig zorg nodig? Verhoog vrijwillig eigen risico

Sommige zorgverzekeraars hebben een lijst met voorkeursgeneesmiddelen die geen eigen risico kennen. Zij hanteren hiervoor een apart lijstje die u kunt vinden op hun website. U kunt ook kosten besparen door uw eigen risico te verhogen om zodoende korting te krijgen op de zorgpremie. Hoe hoger het vrijwillige eigen risico hoe lager de zorgpremie. Dit is vooral handig voor mensen die weten dat ze nauwelijks gebruik maken van de zorg en het kunnen betalen.