Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam van verschillende medische zorg dat niet valt onder de reguliere geneeskunde. Sommige behandelingen bestaan al erg lang: dan hebben we het echt over duizenden jaren. Zo is de Chinese geneeskunde al erg oud. Als u wilt kunt u zich aanvullend verzekeren voor alternatieve geneeswijzen. Is dat een verstandige keuze? U leest het in dit artikel.

Welke soorten alternatieve geneeswijzen zijn er?

Er zijn verschillende soorten alternatieve geneeswijzen, waaronder geest-lichaamstechnieken, alternatieve medische systemen, energetische therapieën, lichaamstherapieën en biologische therapieën. Veel van deze geneeswijzen gaan echt eeuwen terug. Dit werd ooit bedacht in China en in India.

Sommige geneeswijzen gaan ervan uit dat er een verstoring in de levenskracht. Het is dan belangrijk om dit weer in balans te brengen. Voor verschillende alternatieve geneeswijzen worden daarvoor kruiden gebruikt. De Chinezen gebruiken echter ook acupunctuur. In de westerse wereld is het inmiddels ook een aanvaarde geneeswijze.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Alternatieve geneeswijzen kunnen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Dat geldt onder andere voor acupunctuur en homeopathie. Verscheidene verzekeraars vergoeden ook massages, psychotherapie, osteopathie en hypnotherapie. Dit wordt voornamelijk ingezet in het geval van stress en lichamelijke klachten. Alternatieve geneeswijzen worden nooit vergoed vanuit de basisverzekering en daarom zult u dus al snel een aanvullende verzekering nodig hebben, indien u een medische behandeling wilt boeken. Soms zijn de tarieven namelijk erg hoog voor deze behandelingen.

Psychotherapie en hypnotherapie worden daarentegen vaak wel vergoed. Het is ook bewezen dat dit effect kan hebben. Het is belangrijk dat u uw polis nagaat.

Geen vervanging voor reguliere geneeskunde

Alternatieve geneeswijzen worden niet gezien als vervanging voor de reguliere geneeskunde. In feite is het alleen een aanvulling op wat er nu al in Nederland bestaat. Toch maakt zo’n zeven procent van de Nederlanders hier gebruik van. Daarmee is het dus wel vrij populair.

Zorgverzekering vergelijken?

Wilt u graag besparen op uw verzekering? Dan kunt u zorgverzekeringen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat is allesbehalve lastig: u voert simpelweg uw leeftijd en uw voorkeuren in en op basis daarvan staat de goedkoopste zorgverzekeraar bovenaan. Overstappen duurt slechts enkele minuten. Houd er rekening mee dat u niet iedere maand kunt overstappen. Dit kan alleen in november en december. U hoeft uw oude zorgverzekering dan niet te op te zeggen. Heeft u toch iets langer de tijd nodig om de overstap te kunnen maken? Dan is het belangrijk dat u uw huidige verzekering opzegt voor 31 december. In dat geval kunt u ook nog in de maand januari overstappen. Bent u te laat? Dan zult u weer een jaartje moeten wachten. Wees er daarom op tijd bij.

10/10 - (1 stemmen)