SP wil Eigen risico afschaffen om zorgkosten betaalbaar te houden

eigen risico

SP Kamerlid Henk van Gerven wil dat het eigen risico afgeschaft word, eerst met de helft halveren en dan opvoeren naar complete afschaffing. 

Zorgkosten gestegen ook dankzij het eigen risico

Henk van Gerven vind het niet kunnen dat de zorgkosten zo exhorbitant gestegen zijn terwijl de zorgverzekeraars enorm winsten boeken. Hij vind dat de zorgverzekeraars hun winsten moeten aanwenden om de zorgkosten voor de consumenten te verlagen. Door het eigen risico komen heel veel verzekerden financieel in de problemen. Het gaat hierbij om een groep van bijna een miljoen verzekerden.

Wend winsten aan om verlaging door te voeren

Wanneer je het eigen risico zou verlagen met 50% zou dat de zorgverzekeraars 1.6 miljard kosten maar daar staat tegenover dat zij 9 miljard aan winsten hebben opgestreken. Waarom niet dat geld gebruik om de zorgkosten te verlagen?. Van Gerven vind eigenlijk dat het complete eigen risico moet worden afgeschaft. Vroeger was de zorg publiekelijk georganiseerd en daar moeten we weer naar toe.

De zorg is van ons

Het SP presenteerden eerder al het plan De zorg is van ons, in dat plan zijn zij voor het afschaffen van de zorgverzekeraars. Wanneer je de publieke basisverzekering weer zou invoeren net zoals het vorige ziekenfonds, en het eigen risico afschaffen dan zullen 7 van de 10 huishoudens er financieel op vooruit gaan. Ook vinden zij dat de zorgpremie weer inkomensafhankelijk moet worden.

Kosten voor aanvullende verzekeringen moeten weer in het basispakket

SP vind ook dat de kosten voor fysiotherapie, tandarts en het GGZ gewoon in het basispakket thuishoren, en niet zoals nu dat de verzekerde zich daarvoor extra aanvullend moet verzekeren. Dit moet winsten tegengaan die over de rug van de verzekerden word gemaakt. En het moet samenwerking bevorderen en geen concurrentie. Of dit plan doorgang zal vinden is een groot vraagteken.

Bron:SP