Noodzakelijke cosmetische ingrepen waarschijnlijk in toekomst weer vergoed

edithschippers

Minister Edith Schippers heeft een voorstel ingediend wat ervoor moet zorgen dat cosmetische ingrepen waar noodzaak bestaat weer worden vergoed in de toekomst.

Eerder trok Minister Schippers de vergoeding voor cosmetische ingrepen in waardoor hier geen vergoeding meer bestond vanuit de basisverzekering. Zij is bereid om op deze beslissing terug te komen. Eerder wilde zij dat er een duidelijk onderscheid werd gemaakt tussen noodzakelijke ingrepen en ingrepen die bedoeld waren ter verfraaiing.

Duidelijk onderscheid maken anders geen vergoeding

In het plan staan de volgende ingrepen: Borst reconstructie’s die voor transgenders zijn bedoeld, borstreconstructie’s voor vrouwen die zonder borstklierweefsel zijn geboren, en dan nog de ooglidcorrectie’s die het zicht beperken. Ook wil zij de ingrepen weer gaan vergoeden voor de besnijdenis bij mannen.

Minister staat open na kritiek van beroepsverenigingen

De minister komt waarschijnlijk terug op haar besluit nadat door de beroepsverenigingen van plastische chirurgie, oogartsen en urologen aan de bel werd getrokken. De cosmetische ingrepen worden sinds 2005 al niet meer vergoed uit het basispakket omdat de kosten teveel opliepen. Vooral ouderen hebben kritiek omdat zij last hebben van hun oogleden waardoor het zicht beperkt word, maar zij hier geen geld voor hebben om een dergelijke ooglidcorrectie uit te kunnen voeren.

De minister wacht de mening af van het zorginstituut Nederland die voor 1 april een besluit zal gaan nemen over de kwestie. Wanneer de cosmetische ingrepen weer vergoed worden uit het basispakket, dan gaat deze maatregel in per 2017.

Bron:Nu.nl