Nieuwe zorgverzekering uitkiezen? 5 handige tips!

Inmiddels kunt u weer overstappen van zorgverzekeraar. Wilt u ook graag besparen en een nieuwe zorgverzekering uitkiezen? Dan kunt u onze handige tips lezen. U heeft nog tot en met eind december de tijd om uw overstap te maken. Lees u alvast goed in.

Tip: direct overstappen? Gebruik onze zorgvergelijker!

1. De basisverzekering

De basisverzekering is een verplichte verzekering in Nederland. Er zijn drie verschillende polissen waar u uit kunt kiezen: een restitutiepolis, combinatiepolis en naturapolis. Hieronder bespreken we de verschillen:

  • Naturapolis: u kunt terecht bij alle zorgverzekeraars, waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.
  • Restitutiepolis: u kunt zelf een zorgaanbieder of apotheek uitkiezen. Daarmee is er dus meer keuzevrijheid.
  • Combinatiepolis: bepaalde zorg wordt in natura gedekt en bepaalde zorg op basis van restitutie. Daarvoor zult u de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar moeten controleren.

2. Eigen risico: wel of niet verhogen?

Het verplichte eigen risico voor dit jaar is vastgesteld op 385 euro. U kunt dit bedrag verhogen naar maximaal 885 euro. Uw premie zal in dat geval omlaaggaan, maar als u verwacht veel zorg nodig te hebben het aankomende jaar kan dit een slechte investering zijn. Immers zult u uw eigen risico dan verbruiken, waardoor u duurder uit bent. Gaat echt nooit naar het ziekenhuis? Dan kunt u het bedrag natuurlijk verhogen. Soms kan dit wel 300 euro op jaarbasis verschillen. Na twee jaar heeft u dat er dus vaak weer uit, indien u geen gebruik heeft gemaakt van zorg.

3. Aanvullende verzekeringen: wat heb ik ├ęcht nodig?

Nieuwe zorgverzekering uitkiezen? Er zijn verscheidene aanvullende verzekeringen waar u uit kunt kiezen. Het is hierbij ontzettend belangrijk om te controleren wat u echt nodig heeft. Zo kunt u zichzelf onder andere extra verzekeren voor de tandarts, de fysiotherapeut of alternatieve geneeswijzen. Had u in dit jaar ook al een aanvullende verzekering? Dan is het belangrijk om te controleren of u deze nog steeds nodig hebt. Bovendien zijn de vergoedingen weer veranderd en daarom is het ook belangrijk om dit te controleren. Alle wijzigingen zijn bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag 2018.

Tandartsverzekering

De meest gekozen aanvullende verzekering is de tandartsverzekering. Vaak kan dit alleen uit wanneer u een grote ingreep moet ondergaan. Houd daarom rekening mee als u kiest voor deze aanvullende verzekering. Als u altijd een simpele controle laat uitvoeren, en er is niets aan de hand, dan is een aanvullende verzekering voor de tandarts vaak overbodig.

4. Collectief via uw werkgever?

Soms kan het verstandig zijn om te kiezen voor het zorgcollectief via uw werkgever. Echter is dat niet altijd het geval. Vaak is het namelijk helemaal niet voordeliger. Daarom kunt u uiteraard ook vrijblijvend vergelijken om te kijken wat de voordeligste keuze is.

5. Nieuwe zorgverzekering uitkiezen? Vergelijk de premies en polisvoorwaarden

Een nieuwe zorgverzekering uitkiezen? Zorg er dan voor dat u zorgverzekeringen vergelijken gaat. Daarmee kunt u namelijk een behoorlijk bedrag besparen. Op basis van uw voorkeuren, waaronder uw aanvullende verzekeringen, staat de goedkoopste zorgverzekeraar altijd bovenaan in ons vergelijkingssysteem. Wacht daarom niet langer en stap ook op tijd over.