Is een collectieve zorgverzekering goedkoper?

Veel Nederlanders hebben een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via hun werkgever, via de vakbond of via de sportvereniging. Dit collectief is vaak ondergebracht bij de grotere verzekeringsmaatschappijen, waaronder het Zilveren Kruis, CZ, VGZ of Menzis.

Een collectieve zorgverzekering heeft een voordeel: het biedt namelijk vaak zo’n tien procent korting op de basisverzekering. Ook aanvullende verzekeringen zijn doorgaans scherper geprijsd. Toch blijkt een collectieve zorgverzekering niet altijd goedkoper. Soms is het voordeliger om zelf een zorgverzekering uit te zoeken.

Bij een individuele zorgverzekering heeft u vaak namelijk een lagere premie. Dat kunt u zelf gemakkelijk vergelijken via onder andere onze zorgvergelijker. Een collectieve zorgverzekering is namelijk geen maatwerk, waardoor het vaak niet goedkoper is.

Wat is een collectieve zorgverzekering precies?

Een collectieve zorgverzekering is een basispakket, waarbij er een aanvullende polis (met een collectief) is afgesloten. Een collectief kan bestaan uit mensen die hetzelfde doen: dezelfde werkgever, dezelfde sportclub, maar ook ongeveer dezelfde leeftijd of mensen met een vergelijkbare medische achtergrond.

Als mensen in een collectief bepaalde overeenkomsten hebben, kan de verzekeraar goed inschatten wat het risico is om iemand te verzekeren. Bovendien kan de verzekeraar ook afspraken maken met degene die aan het hoofd staat van het collectief.

Ook is het voor verzekeraars goedkoper om een gehele groep te verzekeren. Dat zorgt weer voor minder administratieve rompslomp en bovendien hoeft er minder aan marketing te worden gedaan binnen deze doelgroep. Vaak geldt: hoe meer deelnemers, hoe gemakkelijker de afspraken te maken zijn en hoe meer korting er is.

Vaak kunnen ook partners en kinderen gebruikmaken van het collectief.

Regels

Er zijn echter (wettelijke) regels gebonden aan de collectieve zorgverzekering. Zo mag er maximaal 10 procent korting worden gegeven op de basisverzekering, mag er vrij onderhandeld worden over de aanvullende verzekeringen en is het afsluiten van een collectieve zorgverzekering nooit verplicht.

Is een collectieve zorgverzekering goedkoper?

Nu blijft de vraag: is een collectieve zorgverzekering goedkoper? Dat kan natuurlijk, maar in de praktijk is dat helaas bijna nooit het geval. U krijgt in ieder geval korting, maar de hoogte daarvan verschilt sterk. Vaak gaat het namelijk om de duurdere verzekeringen, waar u een korting op krijgt. In de praktijk blijkt het dus helemaal niet zo voordelig.

Vergelijken?

Wilt u graag controleren welke zorgverzekeraar echt voordelig is? Dan kunt u zorgverzekeringen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig: u voert simpelweg uw leeftijd en voorkeuren in. Op basis daarvan berekent het systeem welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste zorgverzekering staat bovenaan. Overstappen duurt vervolgens slechts enkele minuten. U kunt overstappen in de maanden november en december.