Eigen risico zorgverzekering: verhoogt u het dit jaar?

Als u wilt, kunt u weer overstappen van zorgverzekeraar. Een overstap adviseren wij vanuit Zorgpremie.com ieder jaar, omdat de dekkingen simpelweg veranderen. Bovendien is vergelijken gratis en kunt u online overstappen, zonder dat uzelf uw oude zorgverzekering hoeft op te zeggen. Dat bespaart gewoonweg veel geld. Als u wilt kunt u uw eigen risico dit jaar ook weer verhogen. Daarover vertellen we u graag meer in dit artikel.

Eigen risico

Standaard betaalt iedere Nederlander 385 euro eigen risico (met uitzondering van kinderen), indien er zorg wordt ‘afgenomen’. Dit noemt men ook wel het vrijwillige eigen risico. Zodra u gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering, betekent dit dat u eigen risico betaalt. Indien al het eigen risico verbruikt is, wordt de rest van het bedrag vergoed door de zorgverzekeraar. Zorg vanuit de huisarts en/of verloskundige wordt niet meegenomen met dit bedrag.

Eigen risico verhogen

U heeft de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen. In dat geval betaalt u namelijk minder premie, maar betaalt u wel meer eigen risico indien u hier gebruik van maakt. Dit noemt men ook wel het vrijwillige gedeelte. Indien u dit wilt verhogen, is het belangrijk om na te gaan of u het aankomende jaar zorg nodig denkt te zijn.

Als u het vrijwillig eigen risico omhoog schroeft, krijgt u een flinke korting. Indien u het maximaal verhoogt tot 885 euro, kunt u tot wel 300 euro korting krijgen. Als u daarmee twee jaar geen gebruikmaakt van zorg, betekent dit dat u de kosten alweer heeft terugverdiend.

Wel of niet verhogen?

Een lager maandelijks premiebedrag is natuurlijk erg aantrekkelijk. Toch is het belangrijk om na te gaan of het in uw situatie verstandig is. Verwacht u het aankomende jaar zorg nodig te zijn? Dan is het niet verstandig om het bedrag te verhogen. Is dat niet het geval? Dan kunt u het overwegen. Bovendien is het belangrijk om te weten of u 885 euro achter de hand heeft. Wat als u wel naar het ziekenhuis moet? Heeft u dan voldoende geld achter de hand, zodat u daarmee het bedrag kunt voldoen? Betalen in termijnen is namelijk niet altijd mogelijk. Dat verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden dit wel aan.

Vergelijken

Wilt u graag overstappen van zorgverzekering? Dan heeft u in ieder geval nog tot en met 31 december de tijd. Daarvoor kunt u zorgverzekeringen vergelijken via ons handige vergelijkingssysteem. Dat werkt erg eenvoudig: u voer simpelweg uw voorkeuren en uw geboortedatum in en op basis daarvan berekent het systeem welke verzekeraar het voordeligste is. De goedkoopste aanbieder staat bovenaan! Overstappen duurt slechts twee minuten.

7.7/10 - (4 stemmen)