Eigen risico word met €10 verhoogd naar €385 voor 2016

zorgrichtingaanwijzer

Er is bekend gemaakt dat het eigen risico in de zorg voor 2016 word verhoogd naar €385. Sinds de invoering 7 jaar terug was het eigen risico nog maar €150 per jaar. Het verplichte eigen risico moet door verzekerden betaald worden. Dat betekent dat de eerste zorgkosten van €385 uit uw eigen zak betaald moeten worden.

In afgelopen 7 jaar eigen risico verhoogd met €235

In de afgelopen jaren is dat eigen risico ieder jaar verhoogd en het zorgt ervoor dat verzekerden financieel in de problemen komen. Een huisartsbezoek , verloskundigenzorg, kraamzorg,  wijkverpleging zijn zaken die NIET onder het eigen risico vallen en dus volledig door de zorgverzekeraar worden vergoed uit het basispakket. Ook wanneer u minderjarige kinderen onder de 18 jaar heeft thuiswonen vallen niet onder het verplicht eigen risico.

Wat behoort niet tot het Eigen risico?

Zorgverzekeraars mogen daarnaast zelf ook kiezen om bepaalde medicatie en hulpmiddelen volledig te vergoeden aan de verzekerde zonder dat dat het eigen risico aantast. Ook wanneer er een verhoogde kans is op hart en vaatziekten bij de verzekerde word dit volledig vergoed. In principe komt het er op neer dat wanneer een verzekerde zijn eigen risico voldaan heeft dat de zorgverzekeraar de rest van de kosten op zich neemt.

Wat behoort wel tot het Eigen risico?

Zaken die wel onder het eigen risico vallen zijn lab onderzoeken, of een behandeling op de spoedeisende hulp of ziekenhuis. Bij chronisch zieken word een eigen bijdrage aan de hand van zijn inkomen verwacht die betaald dient te worden. Dit kan gaan om hulpmiddelen, bepaalde medicatie en zittend ziekenvervoer. De eigen bijdrage dient ten alle tijde te worden voldaan door de verzekerde, in aftrek van het eigen risico kan het voorkomen dat men nog moet betalen.

Vrijwillig meer betalen voor meer korting op zorgpremie

Het eigen risico mag ook in termijnen in een kalenderjaar worden voldaan, dit noemen ze gespreid betalen. Wanneer de verzekerde geen medische kosten verwacht en de gezondheid goed blijkt, dan kan men een korting krijgen op zijn zorgpremie door zijn eigen verplichte risico te verhogen. Dan betaalt de verzekerde een hoger bedrag in geval van ziektekosten.

Zoek daarom goed uit wat een zorgverzekeraar vergoed vergelijk de voorwaarden en de behandelingen met de Zorgvergelijker op Zorgpremie.com en stap over op de goedkoopste zorgverzekering 2016.

Bron:Nu.nl