Is een buitenlanddekking binnen mijn zorgverzekering nodig?

Gelukkig bent u, vanuit de basisverzekering, wereldwijd verzekerd. Op onvoorziene (noodzakelijke) zorg kunt u dus overal ter wereld rekenen. Is een buitenlanddekking binnen mijn zorgverzekering dan nodig? Wanneer is dit handig en wanneer hoeft dit niet? In dit artikel leest u daar meer over.

Basisverzekering

Iedere Nederlander heeft een basisverzekering. Daarmee heeft u ook wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Bent u op vakantie en krijgt u een ongeluk? Dan worden de ziekenhuiskosten (deels) vergoed. Het is hierbij goed om op te merken dat deze mogelijk deels vergoed worden. Zijn de kosten in het ziekenhuis in het buitenland hoger dan de kosten die in Nederland gerekend zouden worden? Dan betaalt u de kosten bovenop dit bedrag zelf. Met een buitenlanddekking kunt u deze extra kosten voorkomen. In dat geval wordt dit namelijk wel vergoed.

Reisverzekering of buitenlanddekking?

Gaat u veel op reis en wilt u gewoon ieder ziekenhuis in kunnen stappen als het moet? Dan kunt u eventueel voor een extra buitenlanddekking kiezen. Wel is het belangrijk om goed na te gaan of dit niet al in uw reisverzekering inbegrepen is. Het is natuurlijk overbodig om u dubbel te verzekeren. Kies dus alleen voor een buitenlanddekking, indien dit niet bij uw reisverzekering in zit.

Samenloop reis- en zorgverzekeringen

Gelukkig is het voor de zorgverzekeraar en de reisverzekeraar goed duidelijk wie wat betaalt. Daar zijn namelijk afspraken over gemaakt in de samenloop reis- en zorgverzekeringen. De alarmcentrale die het eerst benaderd wordt, betaalt de hulpverlening en kostenafhandeling. Zo wordt u niet van het kastje naar de muur gestuurd.

Europese gezondheidskaart

De kosten voor zorg in het buitenland kunnen erg duur zijn. Dat is echt afhankelijk van uw vakantiebestemming. Daarom is het raadzaam om een Europese gezondheidskaart aan te vragen. Met behulp van deze kaart hoeft u de rekening niet zelf te betalen in het buitenland en nadien te declareren. In sommige gevallen geldt uw zorgpas ook als de Europese gezondheidskaart. Dat verschilt per verzekeraar. Daarom is het raadzaam om daarover te informeren bij uw verzekeraar. De Europese gezondheidskaart is geldig binnen alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en tot slot Australië.

Wel of geen buitenlanddekking aanvragen?

Reist u veel naar het buitenland? Dan kan een buitenlanddekking binnen uw zorgverzekering handig zijn. Echter is het vooral belangrijk om de polis van uw reisverzekering ernaast te houden. Wat vergoeden zij? Zit hier een medische dekking in? Indien dat niet het geval is, kunt u natuurlijk voor de zekerheid een aanvullende dekking afsluiten.

Geplande zorg in het buitenland?

Soms kiezen Nederlanders er bewust voor om naar het buitenland te reizen voor bepaalde zorg. Bepaalde landen staan immers bekend om hun medische kennis, waardoor dit vertrouwelijk voelt. Ook andere behandelmethoden of een korte wachtlijst kan een reden zijn om naar het buitenland te gaan. Uiteraard is een buitenlanddekking dan ook wel zo handig.

Zorgverzekeringen vergelijken?

In de maanden november en december kunt u overstappen van zorgverzekeraar. Daarvoor kunt u ons handige zorgvergelijker raadplegen. Zorgverzekeringen vergelijken is ontzettend eenvoudig. Daarvoor kunt u simpelweg uw leeftijd invoeren én uw optionele aanvullende dekkingen. De buitenlanddekking staat daar ook bij. Hierbij heeft u keuze uit een Nederlandse dekking, een Europese dekking of een werelddekking. De kosten vallen erg mee, dus het is geen grote investering en het biedt wel veel zekerheid tijdens uw vakantie.

10/10 - (1 stemmen)